fbpx
17. 10. 2019 Dejan

Otroci, starši in šport

V današnjem blogu, se bom dotaknila teme: Šport in otroci. Žal je danes tako, da so starši preveč vpleteni v izbiro dejavnosti za otroka. Prav je, da se otroke usmerja, žal pa ni priporočljivo, da starši svoje ambicije preslikujejo na otroke.

Tudi sama sem mamica dveh punčk (stari sta 4 in 6 let), kateri sta lansko leto plesali balet (na lastno željo in moje veliko veselje ;). Žal se letos za balet nista odločili in sta si izbrali vsaka svoj šport. Priznam, da sem vseeno do zadnjega upala, da si bosta premislili, pa temu ni bilo tako.

Po drugi strani se mi pa zdi prav, da preizkusita več različnih športov, preden se odločita kaj si resnično želita početi. Šport mora v prvi vrsti biti zabava! Otroci se radi zabavajo in skozi zabavo bodo razvili dolgotrajno ljubezen do športa.

Organiziran šport ima za otroke številne psihološke in socialne koristi – celo več kot telesna aktivnost med igro. Raziskovalci mislijo, da je to zato, ker imajo otroci koristi od socialne plati, da so v timu in od vključevanja drugih otrok in odraslih.

Pozitivni vplivi na otroka skozi šport

 

Korist za razvoj

Šport usmerja otroke v učenje novih fizičnih veščin in otrokom pomaga razviti boljše načine za obvladovanje vzponov in padcev v življenju. Pri športu se otroci naučijo izgubljati. Da si dober poraženec, potrebuješ zrelost in prakso. Izguba uči otroke, da se spopadejo z neprijetnimi izkušnjami, da jih znajo predelati. Prav tako jih šport nauči nadzorovati svoja čustva in usmerjati negativna čustva na pozitiven način. Otrokom pomaga razviti potrpljenje in razumevanje in jih uči, da je potrebno veliko vaje za izboljšanje njihovih fizičnih spretnosti.

Čustvene koristi

Dokazano je, da telesna aktivnost spodbuja kemijske procese v možganih, zaradi katerih se počutijo bolje. Tako redna športna aktivnost izboljšuje otrokovo splošno čustveno počutje. Raziskave kažejo, da obstaja povezava med športom in samopodobo pri otrocih. Podpora ekipe, prijazna beseda trenerja in doseganje novih boljših rezultatov pomagajo otrokom, da se počutijo bolje.

Socialne ugodnosti

Igranje v ekipi pomaga otrokom razviti številne socialne veščine, ki jih bodo potrebovali kasneje v življenju. Uči jih sodelovati, biti manj sebičen in poslušati druge otroke. Otrokom daje tudi občutek pripadnosti. Pomaga jim ustvariti nove prijateljske vezi in vzpostaviti svoj družabni krog tudi v drugih okoljih (npr. izven šole).

Pomemben del igranja v moštvu je tudi sprejemanje discipline. Pri športu se od otrok pričakuje, da bodo upoštevali pravila, sprejemali odločitve in razumeli, da so lahko zaradi slabega vedenja tudi kaznovani. Naučili se bodo sprejemanja navodil trenerjev, sodnikov in drugih odraslih. Prav tako se bodo priučili skupinskega dela.

Vse te lastnosti, bodo pomagale otroka pripraviti na življenje, kar pa je cilj vsakega starša!

Kaj lahko naredimo starši?

Starši vsekakor igramo pomembno vlogo. Da bo naš otrok zainteresiran ter pri tem užival, naj bo šport zanj pozitivna izkušnja. Osredotočimo se na zabavo, igro in aktivnost, ne pa na zmago ali poraz.

Otroku lahko pomagamo razviti pozitiven odnos do športa tako, da pohvalimo prizadevanje ekipe ali drugih otrok, tudi če ne zmagajo. Otroku pokažimo, kako pomembno je, da se trudi po svojih najboljših močeh.

Ne pozabimo biti zgled svojemu otroku in ne pridigajmo z besedami, temveč z dejanji.

Lep pozdrav do naslednjič!