fbpx
31. 10. 2019 Saša Abrić

Navijaštvo

Pred enim mesecem se je zaključilo evropsko prvenstvo v odbojki. Odbojka je šport, kateri nikoli ni bil deležen posebne medijske pozornosti, za razliko od nogometa in košarke. Naši neverjetni odbojkaši so z odličnimi igrami napolnili Stožice (večkrat), kar je redkost še posebej za odbojko.

Sama sem se spraševala, zakaj? Kako se je prebudil tak navijaški duh v tako kratkem času.
Tukaj je sedem razlogov, zakaj?

1) Vznemirjenje

Šport je preprosto zabava. Zagotavlja trenutke napetosti in navdušenja s konstantno intenzivnostjo, kot nobena druga zabava ali dejavnost.

2) Identiteta

Ko več deset tisoč navijačev stopi na stadion ali areno v istih barvah, so del nečesa večjega od sebe. Za nekatere je to lepa izkušnja, za druge pa je veliko več kot to.

3) Izpolnite praznino

Nekaterim oboževalcem, ki doživljajo del nečesa, zapolnjujejo luknjo v njihovem življenju. Za druge je celotna zadeva potrebno odvračanje od stiske ali bolečin v njihovem življenju, dvig nekaj trenutkov med resničnimi življenjskimi težavami.

4) Navdušenje

Iz množice se slišijo različni vzkliki. “Wow!” Vzklikne oboževalec na svoji televiziji. To so reakcije, ki jih šport sproži zaradi izjemnih podvigov na igrišču. Všeč nam je občutek, da se čudimo, da smo del nečesa neverjetnega.

5) Skupnost

Očetje in hčere, matere in sinovi, prijatelji in sosedje, tudi neznanci – športi jih združujejo v lokalnem parku, v dnevnih sobah, v arenah in na dvoriščih. Prijateljstva se oblikujejo, ki za nekatere trajajo desetletja, za druge pa je to katalizator, potreben za začetek resničnega pogovora z novim sosedom.

6) Nostalgija

Tisoč najljubših spominov z družino ali prijatelji, na naše zmage in stiske. Pogovori o preteklih izkušnjah iz športa, kateri nikoli ne zamrejo. Šport je zabava in vedno se radi spomnimo zabavnih stvari.

Brez dvoma ste se našli v vsaj enem ali večih segmentih navijaštva. Šport ponuja veliko veselja, sreče, vzemirjenja, kot tudi žalosti in razočaranja-prav tako kot življenje samo. Čudovito je identificirati se z drugimi, se povezovati, uživati in ustvarjati čudovite nostalgične spomine.

Pa še enkrat čestitke našim srebrnim odbojkarjem, za nas so zlati!