fbpx
28. 2. 2019 Saša Abrić

 ŠPORTNI NASVETI ZA BOLJŠE POČUTJE NA DELOVNEM MESTU

Vam popoldne velikokrat zmanjka časa za športne aktivnosti?

Na delovnem mestu nas večina preživi večji del dneva, torej je ohranjanje zdravih navad v službi ključnega pomena. Osvojite 10 zdravih navad, ki jih lahko vnesete v vašo dnevno rutino kar med delovnim časom!

                                                                                                                                    Čas branja: 5 minut

 

  1. Med vsakim telefonskim pogovorom stojte ali hodite

Raziskave so pokazale, da je hoja med telefonskim pogovorom nekaj naravnega, saj gre za nenameren psihološki odziv. Glede na to, da se ljudje želimo migati med pogovorom in da je gibanje povezano z višjo kreativnostjo, imajo lahko tako zaposleni, kot podjetja od tega korist.

  1. Organizirajte “hodeče sestanke”

Če je le možno organizirajte sestanke stoje ali pa pojdite kar na sprehod-v naravo ali pa v podjetju in prebudite kreativnost!

  1. Izvajajte vaje za boljšo držo

Dvignite prsni koš, potegnite trebuh noter, ramena potisnite nazaj in navzdol ter poskušajte takšno držo obdržati. Raztegnite vrat in počasi krožite. Krožite z rameni naprej in nazaj, gib naj se dogaja samo v ramenskem obroču.

  1. Raztezna vaja za hrbet

Na stolu sedite vzravnano in močno napnite trebušne mišice. Levo roko položite na hrbet, desno pa na levo stegno ter pri tem desno ramo potisnite čim bolj v levo. Položaj zadržite 15 sekund, nato enako storite še v drugo smer.

Vajo ponovite 3x v vsako smer.

Čas vadbe: 90 sekund

 

  1. Sedenje ob steni

Hrbet naslonite na steno, noge postavite v pravi kot in se ‘usedite’. Ta vaja je odlična za krepitev moči in vzdržljivosti. Sedite in držite položaj 30-60 sekund (ali kar do 12 ur, svetovni rekord!)

Čas vadbe: 1 minuta

 

  1. Sedeč dvig nog

Ko dvig plač ni nikjer na vidiku, dvigujte noge. (Bonus: je skoraj neopazno pod mizo!) Med sedenjem dvignite vzravnano nogo in zadržite 5 ali več sekund. Zamenjajte nogo in ponovite vajo 15x.

Čas vadbe: cca. 3 minute

  1. Za čvrste trebušne mišice

Sedite na rob stola, hrbtenica naj bo vzravnana. Roke uprite v boke, dvignite noge od tal in vozite navidezno kolo, približno 15 sekund. Nog ne spuščajte na tla. Z zgornjim delom telesa se pri tem rahlo nagnite nazaj.  Vajo 3x ponovite.

Čas vadbe: 45 sekund

  1. Nevidna vaja za zadnjico

Uporabite zadnjico tudi za kaj drugega, ne samo za sedenje. Je namreč najbolj obsežna mišica v telesu, tako da vsekakor zasluži pozornost. Med sedenjem enostavno stiskajte mišice na vaši zadnjici – pri vsakem stisku mišice zadržite za nekaj sekund, da bo učinek večji.

  1. Ergonomsko oblikovano pohištvo

Če je le možno, naj bo pohištvo na delovnem mestu ergonomsko oblikovano. Za sedenje lahko uporabite ortopedsko žogo, ki se v zdravstvu že dolgo priporoča za aktivno sedenje, saj izboljša držo telesa in odpravlja ali izboljša bolečine v hrbtenici.

 

 

Za spodbuditev krvnega obtoka priporočamo pripomoček za hojo na mestu, angleško “Feet Flex” , ki omogoča “hojo na mestu”.

 

 

 

 

 

 

  1. Začnite v podjetju novo tradicijo

Na delovnem mestu predlagajte opoldanski čas za telovadbo “brez obsojanja”. S sodelavci si vzemite kratko pavzo za počepe, sklece, poskoke ipd. Poleg tega, da pospešite krvni obtok, je super način za povezovanje s sodelavci.

Za opazne rezultate se spomnite na te vaje vsak dan in jih izvajajte čim bolj pogosto. Dolgotrajno sedenje je lahko vzrok za številne zdravstvene težave, zato poskrbite za aktivni odmor kar na delovnem mestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged: , , , , , , ,