fbpx
28. 11. 2019 Saša Abrić

Kako motivirati otroka?

Nekateri otroci so motivirani, drugi otroci so manj motivirani in potrebujejo malo dodatne spodbude.

Kaj sploh je motivacija?

Motivacija je psihološki element, ki spodbuja organizem, da ravna v skladu s svojimi cilji, željami, potrebami in notranjo kontrolo. Nanjo lahko gledamo kot na gonilno silo, ki nas prisili, da ravnamo v skladu z nekim ciljem, ali pa to vedenje še dodatno okrepi. Motivacija je psihološki proces, ki spodbuja in usmerja naše vedenje ter se nanaša na z njim povezana čustvamisli, prepričanja, stališča, pojmovanja in druge psihične vsebine.[1]

Vzroki motivacije so lahko notranji ali zunanji. Notranji vzroki so fiziološki procesi, cilji, potrebevrednote, zamisli itd., zunanji vzroki pa pobude, pritiski, kulturno in socialno okolje, dražljaji, situacije itd.

Če želite izvedeti, kako lahko motivirat svojega otroka, si oglejte teh 10 načinov za povečanje motivacije:

  1. Jasno zastavljeni cilji

Naj si otrok sam postavi cilje. Sestavite seznam kratkoročnih ciljev in enega za dolgoročne cilje. Prepričajte se, da so cilji dosegljivi, vendar naj bo za dosego ciljev potreben napor. Bodite prepričani, da otrokom pomagate izbrati prave cilje!

  1. Načrt

Za dosego ciljev potrebujete načrt. Pomagajte svojim otrokom ustvariti strategijo za doseganje njihovih ciljev. Naredite korak za korakom, da jih dosežete.

  1. Proslava

Ko vaši otroci uresničijo oz. dosežejo svoje cilje, jim pokažite, da ste ponosni nanje. Skupaj proslavite te uspehe. Občutek, ko dosežemo zastavljeni cilj je najboljša nagrada in seveda dodatna motivacija.

  1. Tekmovalnost

Spodbujajte zdravo tekmovalnost. Spodbujajte svojega otroka, da bo na tekmi premagal drugega tekača ali odnesel domov trofejo iz matematičnega tekmovanja. Tekmovalnost naj sloni na pozitivni naravnanosti, nikoli na negativnosti oz. šibkosti konkurenta.

  1. Spodbuda

Povejte svojim otrokom, da verjamete vanje. Navdušite jih nad tekmovanjem in minimanizirajte vse dvome in strahove, ki bi jih lahko imeli.

  1. Poslušajte svojega otroka – gradite zaupanje

Spoznajte otrokove interese. Z otrokom se pogovorite o njih in predvsem poslušajte. Otrokom bo to pokazalo, da vam je mar in da se lahko odkrito pogovarjajo z vami o svojih interesih.

  1. Spoznajte, kaj vašega otroka najbolj veseli

Spodbujajte svoje otroke, da odkrijejo, kaj jih najbolj veseli. Preden otrok odkrije svojo pravo »strast« lahko malce traja. Podprite svojega otroka na poti do »strasti« in ga nagovarjajte, naj nadaljuje, dokler ne ugotovi, kaj je.

  1. Pozitiven odnos

Ohranite pozitiven in optimističen pogled na svoje otroke. Če bodo v vaših očeh videli strah ali dvom, bodo verjetno izgubili samozavest. Pozitiven pristop bo dodatna motivacija.

  1. Pritisk

Občasno majhen pritisk vrstnikov ni slaba stvar. Otroke lahko spodbudi, da jim gre bolje v šoli ali v športu, ker želijo biti v koraku s prijatelji. Vendar pazite kdaj stres pritiska med vrstniki začne postati prevelik.

  1. Navdušenje

Navdušite svoje otroke glede njihovih ciljev in ambicij. Pokažite, da ste tudi vi navdušeni nad njimi. Pozitivna energija in adrenalin ju bosta spodbudila, da nadaljujejo svoje trdo delo in si prizadevajo za čim boljše rezultate.