fbpx
20. 6. 2019 Saša Abrić

Kako izbrati najboljše počitniško varstvo za otroka?

Poletje je tukaj in otroci so že počitniško razigrani! Tudi starši se gotovo veselite dopusta, ki ga boste brezskrbno preživeli z njimi, a kaj, ko počitnice trajajo dolga dva meseca, starši pa si toliko prostih dni ne morete privoščiti.

Mlajši otroci imajo še vedno možnost obiskovanja vrtca, saj ti svojih vrat ne zaprejo, skupine pa pogosto prilagodijo zmanjšanemu številu otrok. Ko pa otroci enkrat prestopijo šolski prag, lahko prijetno poletje postane prava organizacijska zagonetka. Zato je dober premislek o tem, kako zaposliti otroške možgančke, da jim po glavah ne bi hodilo preveč neumnosti, počitnice pa bodo vseeno počitnice, nujno zlo za mnoge starše. Vsakdo pa se ga loti drugače in tako najde različne rešitve, od katerih ima vsaka dobre in malo manj dobre plati.

 

Stari starši

Nekateri starši imajo to srečo, da se v počitniškem času lahko zanesejo na pomoč babic in dedkov. To velja predvsem za tiste, ki stanujejo dovolj blizu in pogosto tudi med letom priskočijo na pomoč pri skrbi za vnuke. Nekateri jih poleti vzamejo tudi s seboj na dopust, na morje ali v hribe, tisti iz bolj oddaljenih in podeželskih krajev pa kar k sebi na počitnice. To je lahko še posebej zanimivo za mestne otroke, ki sicer večino časa preživijo med štirimi stenami ali na betonskih igriščih.

Mnogo starih staršev se poletnega preživljanja časa z vnuki srčno veselijo, vendar pa, čeprav bodo številni neradi priznali, je tovrstno druženje lahko zelo naporno tudi za dedke in babice, sploh če je navihanih vnukov več in so zelo razigrani. Zato je kljub temu primerno, da starši vsaj za del počitnic predvidijo tudi drugačne možnosti varstva in aktivnosti za svoje otroke.

 

Sam doma

Le kdo ni videl filma z omenjenim naslovom, ki je številne nasmejal do solza? Vendar pa tudi tisti, ki so se ob njem pošteno nasmejali, zamrznejo ob misli, da bi šlo za njihovega otroka. V filmu se sicer zvrsti serija do neverjetnosti pretiranih dogodkov in okoliščin, obenem pa opominja na vse, kar gre lahko narobe, ko otrok ostane sam s svojo domišljijo.

Otroci zadnjih razredov osnovne šole v veliki meri že lahko dovolj dobro poskrbijo zase, da prve počitniške dni do prihoda staršev iz službe preživijo sami. Težje pa je izbrati pravi čas, ko je za odraščajočega navihanca to že primerno, pri tem pa je treba poleg starosti upoštevati tudi zrelost otroka, območje, kjer živite, in morebitne druge varnostne dejavnike. Nikakor pa se za to ne odločite le po sili razmer. Zato je odločitev, da bomo otroka pustili samega doma, težka in vredna tehtnega premisleka, nanjo pa je treba dobro pripraviti tudi otroka.

Kljub dobro premišljeni izbiri in ustreznim pripravam pa tudi otroci, ki so že dovolj odgovorni, da več ur preživijo sami doma, za starše v službenem času neizogibno ostanejo skrb, ki je ne morejo odmisliti. Je doma vse v redu? Kaj neki zdaj počne? Da si ni morda spet poskusil speči palačink in pozabil ugasniti štedilnika? Je zaklenil vrata, ko je šel v trgovino po sladoled? Zakaj ne dvigne telefona? Zagotovo je spet za računalnikom … Upam, da doma ni vse razmetano … Vse to so vprašanja in begajoče misli, ki starša obremenjujejo med delovnim časom, negativno pa vplivajo tudi na proste popoldneve, ko je treba najprej preveriti, ali je z otrokom in doma še vedno vse v redu.

 

Kolonije in poletni tabori

Zanimiva možnost počitniškega varstva so kolonije in raznovrstni poletni tabori. Običajno trajajo od enega do dveh tednov, vsebine pa so zasnovane zelo različno. Nekateri so bolj dopustniško obarvani, sploh ob morju, kjer je glavna aktivnost kopanje, ob tem pa morebitne prostočasne spremljevalne dejavnosti s poudarkom na zabavi. Spet drugi pa ponujajo tudi usmerjene programe z naravoslovnimi in raziskovalnimi delavnicami, ki se pogosto odvijajo v naravi in kjer so v ospredju didaktični in razvojni vidiki.

Tako lahko starši skupaj z otrokom zanj izberete tudi tabore, na katerih bodo otroci krepili področja, ki jih še posebej zanimajo, kar je lahko zelo dobra izbira, ki otroka obogati z novimi izkušnjami in znanji. Starši tako odpravite dve muhi na en mah, otroku namreč omogočite samostojna doživetja v povsem novem socialnem okolju, obenem pa ste sami dovolj razbremenjeni, da si nekoliko oddahnete ali pa pred odhodom na skupni dopust uredite vse potrebno v službi. 

 

Poletne delavnice in varstva

Če pa bi starši kljub službenim obveznostim proste popoldneve in vikende radi preživeli z otroki, tudi nekatera športna in kulturna društva ter podjetja organizirajo poletne delavnice in počitniška varstva.

Poletni tečaji in delavnice so navadno ožje usmerjeni na določeno področje, ki ga otrok intenzivno razvija. Večinoma potekajo vsakodnevno po 2 do 4 ure, kar pa še vedno pomeni, da je otrok del dneva prepuščen samemu sebi ali pomoči širše družine, nekatere delavnice in tečaji pa so tudi razširjene v tematsko počitniško varstvo. Starši in otroci lahko izbirajo med športnimi tečaji, jezikovnimi, ustvarjalnimi in glasbenimi delavnicami, pri vseh pa je seveda najbolj pomembno, da otroka prav to področje zelo zanima in veseli, saj mu bo posvetil dobršen del počitniškega časa.

 

Poletne Počitnice v Bazi

Prav iz zgoraj naštetih razlogov smo se tudi v Bazi odločili, da med poletnimi počitnicami organiziramo aktivno počitniško varstvo!

Naj vaši otroci preživijo nepozabne poletne počitnice v najnovejši športni dvorani Baza. Dvorana je v lasti nekdanjega kapetana slovenske nogometne reprezentance Boštjana Cesarja in aktualnega kapetana Bojana Jokića. Tako Boštjan kot Bojan se zavedata, da je za otroke zabava prav tako pomembna kot športne aktivnosti, zato sta oblikovala poletni kamp s programom, ki je poln tako športa kot zabave!

Športna dvorana Baza otrokom nudi celovito ponudbo na najvišjem nivoju. Otroci bodo vsak dan aktivni v športni dvorani in na prostem, se sproščali z interaktivnimi igrami in ustvarjali na kreativnih delavnicah. Za varnost in zabavo bodo skrbeli usposobljeni animatorji. Kompleks poleg dvorane vključuje tudi lastno kuhinjo, ki bo zagotovila, da bodo otroci dobili kvalitetne obroke. Vsak dan bodo deležni kosila, dveh malic, sadja in pijače.

Če želite svojim otrokom to poletje zagotoviti neskončno zabavo, športno udejstvovanje in sklepanje novih prijateljstev v enem, je športna dvorana Baza pravi naslov!

ŠPORTNE POČITNICE V BAZI VKLJUČUJEJO:

  • Dopoldansko malico
  • Kosilo
  • Popoldansko malico
  • Sadje
  • Pijača
  • Aktivnosti v dvorani
  • Aktivnosti na prostem
  • Interaktivne igre
  • Kreativne delavnice

Cena je 120€, število mest je omejeno. Prijave na email: info@bazasporta.si  

ali 051/ 306 – 034.

Preberi si več o počitnicah tukaj:

https://www.bazasporta.si/sl_SI/pocitnisko-varstvo-3/