fbpx
4. 7. 2019 Saša Abrić

Kako izboljšamo zdravje in dobro počutje zaposlenih v pisarni?

<blockquote>Pisarniško delo ponavadi spremlja veliko sedenja, dela z računalnikom, psihosocialnega stresa in drugih neprijetnosti, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Kljub temu lahko zaposleni v pisarnah sami zmanjšamo možnost za zdravstven...

Pisarniško delo ponavadi spremlja veliko sedenja, dela z računalnikom, psihosocialnega stresa in drugih neprijetnosti, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Kljub temu lahko zaposleni v pisarnah sami zmanjšamo možnost za zdravstvene težave, če poskrbimo za svoje počutje.


Da bi ugotovili, s čim lahko izboljšamo svoje zdravje na delovnem mestu v pisarni, moramo najprej vedeti, kaj ga lahko ogroža. Zato bomo v tem nasvetu o počutju na delovnem mestu našteli nekaj najpogostejših neprijetnih vplivov dela v pisarni na naše zdravje, nato pa pri vsakem dodali še, kako jih lahko z majhnimi triki učinkovito omejimo.

Kaj lahko storimo, da bi izboljšali svoje počutje pri delu v pisarni?

Delo v pisarni s seboj prinese posledice napačne sedeče drže, dolgotrajnega mirovanja, strmenja v zaslon, psihosocialnega stresa in lahko povzročijo bolečino v križu, poslabšanje vida, glavobole, utrujenost in druge povezane zdravstvene težave. Poglejmo si torej najpogostejše med njimi in načine, kako se jim izognemo ter s tem izboljšamo svoje počutje pri delu v pisarni.

1. Sindrom računalniškega vida

Tako so v tujini poimenovali probleme z vidom ali očmi, ki se pojavijo zaradi dolgotrajne uporabe računalnika. Možnost nastanka zmanjšamo, tako da svoj vidni fokus dovolj pogosto spremenimo. Pogledamo lahko po pisarni ali skozi okno (v daljavo) ali le zapremo oči, da jih malo spočijemo.

2. Bolečine v križu

Sedenje na stolu spada med nenaravne položaje človeškega telesa. Anatomsko ustrezno oblikovani pisarniški stoli, sedenje na žogi ali celo stoječ delovni položaj pri dvignjeni mizi namesto sedečega je dober začetek. Najpomembnejše in najbolj učinkovito pa je, da okrepimo svoje hrbtne in trebušne mišice ter tako ojačamo svoj trup in zavarujemo hrbtenico. Športne vaje, ki jih lahko izvajamo, so ponavadi tudi del promocije zdravja pri delu.

3. Utrujenost

Mnogokrat se nam zgodi, da v pisarni postanemo utrujeni, pa še delati nismo pričeli dobro. Za aktivacijo je običajno dovolj že, da se malo pretegnemo, si vzamemo minuto, da se sprehodimo in malo predihamo. Kratkotrajna vadba v pisarni pa je dobra tudi za naš križ, in če med vadbo odpremo še okna, lahko še bolje osvežimo misli in nadaljujemo s svojim projektom.

4. Glavobol

Glavobol zaposlenim v pisarni lahko povzročajo dehidracija, pomanjkanje kisika v zraku, velik psihični napor, že prej omenjena utrujenost in sindrom računalniškega vida. Možnost glavobola lahko zmanjšamo, če torej omejimo vzroke za njegov nastanek. Na primer, pijte več vode (ali nesladkanega čaja), prezračite pisarno (če imate to možnost), opravite kakšno vajo sproščanja itd.

5. Psihosocialni stres

Ne bi mogli reči, da smo pri delu v pisarno zelo telesno obremenjeni. Zavedati pa se moramo, da naše telo na stres reagira enako, ne glede na to, kaj ga povzroči. Tudi ko pride do psihosocialnega stresa se človeško telo odzove tako, da izloči več kortizola (stresnega hormona) in zato moramo poskrbeti, da ga zopet uravnamo in omogočimo telesu, da si opomore. Stresu se ne moremo izogniti na nobenem delovnem mestu, a veliko lahko naredimo s tem, da ga uspešno obvladujemo.

Sami si ustvarimo zdravo delovno okolje

Za svoje zdravje in dobro počutje pri delu v pisarni lahko torej veliko postorimo. Nekatere reči sicer res lahko uredi le organizacija, v kateri delamo, a veliko dobrega za svoje zdravje lahko naredimo tudi sami. Če za zdravje in dobro počutje skrbimo v zasebnem življenju, bomo lahko zdrav življenjski slog enostavno vključili tudi v svoje delovno okolje – čeprav je naše delo sedeče narave.

Ponudba v Bazi

Športni center BAZA in Športno Društvo JOKS v letu 2019/20 organizirata Zimsko ligo v malem nogometu. Začetek tekmovanja je predviden oktobra 2019, trajal pa bo do konca marca 2020. Prijave sprejemamo do 1. Oktobra 2019, prijavite pa se lahko v pisni, elektronski obliki (prijavnica) ali preko telefona.

Možen je tudi najem dvorane (majhne ali velike) za lastno organizacijo, nudimo pa tudi vodene vadbe za podjetja ter celo lastni Work Wellnes program! Work wellness pomaga ustvariti stimulativno delovno okolje v podjetju, ki vaše sodelavce motivira in spodbuja aktivno preživljanje prostega časa. Z delavnicami boste osvojili komunikacijske veščine, umetnost zdravega prehranjevanja, aktivno telo in se s svojo ekipo še bolje spoznali!