fbpx
15. 8. 2019 Saša Abrić

Kako doseči, da bi šport postal del našega vsakdana?

Še vedno se kar težko spravite na trening, čeprav veste, da z gibanjem delate veliko dobrega za svoje telo. Začnite graditi na tem, da šport postane navada – nekaj običajnega v vašem dnevu in pri tem ne pozabite na najpomembnejše pravilo.

Pravzaprav je zelo preprosto: vadba vam mora biti všeč. To je vse. Pa vendar, kdo uživa v lovljenju sape, potenju, vztrajanju v še nekaj dodatnih ponovitvah?

Seveda med vadbo ne morete samo uživati, če želite doseči cilj, ampak bo povsem drugače, če se je boste veselili. Pripravite na primer nov seznam glasbe z aktualnimi pesmimi in tistimi, ki vas vedno motivirajo. Kupite kakšno novo športno oblačilo. Vpišite se na skupinsko vadbo, kamor boste prihajali tudi zaradi dobre družbe. Predvsem pa raziskujte: preizkušajte in bodite odprtih misli. Morda vas navduši nekaj, kar si nikoli niste mislili, da boste preizkusili.

 

Vam je katera od naslednjih izjav znana?

  • “Trener mi je sestavil vaje, ki bi jih moral delati, vendar se mi večino časa ne ljubi.”
  • “Kupila sem karto za fitnes, a sem ga obiskala le nekajkrat.”
  • “Našel sem prijatelja za tek, da bi imel večjo motivacijo, vendar sem prav tako že velikokrat odpovedal.”

Če smo iskreni, smo vsi že kdaj vadbo izpustili in razlog pravzaprav niti ni bil pomemben. Potrebovali smo le opravičilo (predvsem zase), da lahko popoldne preležimo na kavču,namesto da bi se potili v parku. Veliko lažje bi bilo, če bi gibanje postala navada, saj o njem ne bi preveč premišljevali, ampak bi si zavezali športne čevlje in se odpravili ven – tako kot se vsako jutro odpravimo v službo.

 

Da bo začetek malce lažji, predstavljamo nekaj vadb

  • Visoko intenzivna (HIIT) vadba

HIIT trening je sestavljen iz intervalov intenzivnih vaj, ki se prepletajo s počasnejšimi odseki za kratko vmesno okrevanje.

Če ste v stalnem boju s časom, vadbo v svoj urnik umestite najmanj enkrat tedensko, saj traja med 15 in 30 minut. Čeprav je krajša od običajnega treninga, pa ob pravilni izvedbi prinaša podobne pozitivne učinke na telo in zdravje. Pri vajah morate pogosto uporabiti lastno težo, vključene pa so tudi aktivnosti kot so sprint, preskakovanje kolebnice, kolesarjenje, boks … Bodite pozorni, da so intervali vedno časovno omejeni (običajno na nekaj minut).

  • Trebuh – noge – zadnjica (TNZ)

S takšno vadbo boste:

– okrepili ter učvrstili mišice nog, zadnjice in jedra,

– poskrbeli za boljšo splošno telesno pripravljenost,

– ter seveda za boljše počutje in sproščenost v kakršnih koli oblačilih

  • Kardio vadba

Povečala bo vaš srčni utrip, zbistrila misli, vas odklopila od stresa in vas pustila boljše volje, kot ste bili prej. Med kardio vadbo ne štejemo le teka, ampak tudi druge aktivnosti. Lahko na primer preizkusite kombinacijo planka ali trening s kolebnico, učinkovita pa je tudi hoja, če jo izvajate pravilno.

  •  Vadba z utežmi

Te se ženske običajno izogibajo, saj ne želijo postati mišičaste ali ker naj bi vadba bila primerna le za moške. Naj kar na začetku povemo, da to ne drži in da z utežmi lahko vadi čisto vsak. Za mišičasto telo je potrebnih več let strogih diet in načrtovanih treningov, česar sami ne boste izvajali. Se pa lahko zgodi nekaj čudovitih stvari, ki jih boste opazili kmalu potem, ko vaje pričnete kombinirati z utežmi: hitreje boste izgubili odvečno težo, imeli boste boljši spomin, v vašem dnevu bo manj stresa, imeli boste lepšo držo in se končno znebili bolečin v hrbtu, ki nastanejo zaradi sedenja.

  • Joga

Morda vas joga plaši, ker o njej ne veste dovolj. Naj vas malce pomirimo.

– Koliko ste gibljivi, pri jogi ni pomembno. Če se odločite za tečaj za začetnike, boste začeli s preprostimi položaji in jih počasi nadgrajevali.

– Ko izbirate oblačila za jogo, ne glejte na modne trende. Odpravite se v oblačilih, v katerih se boste počutili udobno in se boste lahko gibali, torej naj bodo materiali elastični.

– Če ne boste zmogli vseh položajev izvesti natanko tako, kot učitelj za jogo, se ne obremenjujte. Iztegnite se toliko, kot vam omogoča gibljivost, na kar vas bo verjetno opozoril tudi učitelj joge.

  • Pilates

Razčistimo že kar na začetku: pilates je vadba za vse, ki imajo željo po napredku in učinkovitem gibanju ter tiste, ki zaradi stresnega ali sedečega načina življenja v telesu občutijo psihična in fizična neravnovesja. Z vajami pilatesa ste se srečali tudi, če ste opravili rehabilitacijo, priporočljiv pa je prav tako za vse, ki morajo pri svojem delu skrbeti za lepo držo in dobro obvladovati svoje telo, torej za vrhunske športnike, profesionalne plesalce, baletnike …

Glavni namen je krepitev mišic trupa, mobilizacija hrbtenice in izboljšanje gibljivosti.

 

Ponudba v Bazi

Zato vam v Bazi nudimo pester izbor vodenih vadb, najde se kaj za najmlajše, rekreativce in celo za aktivne športnike. Na vodene vadbe v Bazi se lahko prijavite na naši spletni strani, z vadbo zopet pričnemo septembra, prijave pa so že odprte!

https://www.bazasporta.si/sl_SI/vodene-vadbe/