fbpx
6. 6. 2019 Saša Abrić

Kako najlažje izgubiti odvečne kilograme

Poletni dnevi so lahko popolnoma brezskrbni, če se ne obremenjujete z odvečnimi kilogrami in maščobnimi blazinicami. Še pred poletjem postavite sebe na prvo mesto in si privoščite osebnega trenerja in nutricionista, da se boste počutili naravnost čudovito. Pomanjkanje časa ni več izgovor!

Pomembni ste vi!

Vzrok za slabo počutje se pogosto skriva v nezdravi prehrani in ob vsakodnevnih obveznostih je vedno težje najti čas za redne obroke ter gibanje. Zdrava prehrana je uravnotežena, kar ste že neštetokrat slišali, ampak kaj to v resnici pomeni? Odgovor se skriva v osebnem pristopu, torej v personaliziranem jedilniku, ki bo najbolj zadovoljil vaše potrebe po hranljivih snoveh in ob tem upošteval še vaš življenjski slog. Na tak način se boste lažje držali svojega načrta, s katerim boste do poletja dosegli fit postavo.

 

Prehrana za odlične rezultate

Prehrana je izjemno pomembna za dosego cilja in njen vpliv predstavlja kar 70 odstotkov dobrega rezultata pri hujšanju. Na vašem krožniku naj se pogosteje znajdejo pusto meso, ribe, jajca in solate. S kakovostnimi beljakovinami, kompleksnimi ogljikovimi hidrati in zelenjavo ne boste nikoli zgrešili oziroma grešili, medtem ko z jedilnika po možnosti črtajte bel kruh, testenine iz bele moke, nezdrave maščobe in sladkarije.

 

Znebite se nezdravih prigrizkov

Poslovite se od čipsov, slanih krekerjev, pekovskega peciva, poceni čokoladic, in jih zamenjajte z zdravimi nadomestili, kot so zelenjava, sadje, oreščki, jogurt ipd. Vedno imejte pri sebi nekaj okusnega in zdravega, kar vam bo za prvo silo potešilo napad lakote.

 

Zaužijte dovolj vlaknin

Priporočeno je, da dnevno zaužijete vsaj 30 gramov prehranskih vlaknin. Te najdemo v različnih živilih, kot so sadje, zelenjava ter polnozrnati izdelki. Otrobi so najbolj koncentriran naravni vir prehranskih vlaknin, na primer pšenični otrobi z ajdo in ovseni otrobi so odlična izbira za zdrav zajtrk ali malico. Hrana, ki se ponaša z visoko vrednostjo vlaknin, ima veliko prednosti, med drugim pomaga ohranjati zdravo črevesje, nadzoruje raven sladkorja v krvi in je odlična pomoč pri doseganju zdrave telesne teže.

 

Nikoli ne izpuščajte obrokov

Izpuščanje obrokov ali odpovedovanje hrani ni rešitev, saj si s tem delate medvedjo uslugo. Nepotrebni kilogrami in maščoba se vam bodo v resnici samo še bolj nabirali. Namesto tega poskrbite, da čez dan nikoli ne boste preveč lačni, saj boste v nasprotnem primeru veliko prej posegli po nezdravih prigrizkih. Razporedite si približno 5 obrokov čez dan in jih ne izpuščajte. Tri glavne obroke kombinirajte z dvema malicama. Zakaj? Vaše telo nujno potrebuje energijo, vitamine, minerale in še in še. Vse to je pomembno za lep in zdrav videz ter predvsem za odlično počutje.

 

Ne pozabite na gibanje

Zapomnite si, da je hujšanje dolgotrajen proces, zato spremenite način prehranjevanja in v svoj dan nujno vključite tudi telovadbo, s katero si boste oblikovali telo. Tako je mogoče v treh mesecih izgubiti tudi do 10 kilogramov brez stradanja. Priporočljivi so intervalni treningi za potenje celega telesa. To pomeni intenziven trening, ki vključuje krajše počitke. Pozornost namenite vsem mišičnim skupinam, medtem ko lahko kritične točke še dodatno obremenite. Primerne vaje so na primer dvigovanje kolen s poskoki, počepi, izpadni korak, upogib trupa… Poiščite vaje, ki vam bodo najbolj ustrezale, hkrati pa se ne pozabite dobro ogreti. Izjemno pomembno je tudi, da vaje izvajate pravilno in se ob tem držite ustrezne drže, dihanja in podobno.

 

Najpomembnejša sestavina

Ste vedeli da je najpogostejši razlog za prenehanje z vadbo v fitnesu ravno POMANJKANJE MOTIVACIJE? Zato si mnogi želijo bolj zaseben fitnes z lastnim osebnim trenerjem, ki te motivira do boljših rezultatov.

V Bazi lahko zato trenirate individualno ali v manjši skupini, osebni trener Igor Cesar pa vas preskrbi z vsemi potrebnimi informacijami o pravilni prehrani, počitku in treningih, po koncu treningov pa si lahko še napolnite energijo v Loži, placu za druženje znotraj Baze, ki ponuja odlične zdrave proteinske šejke in čokoladice. Več o naši fitnes ponudbi in najlažjem načinu, kako do poletja izgubiti odvečne kilograme na naši spletni strani:

https://www.bazasporta.si/sl_SI/fitnes/