fbpx

V Bazi letos prvič organiziramo OTROŠKO ZIMSKO LIGO, ki bo potekala od 10.11.2018 do sredine meseca marca 2019.

 V ospredju lige ni samo tekmovanje, vzpodbujati želimo  sodelovanje, spoznavanje novih prijateljev, timsko igro ter “fair play”.

10 pravil FIFA-e, ki jim sledimo v Bazi in vrednote, ki jih želimo prenesti na mlajše generacije: 

1. Igraj pošteno
Zmaga nima nobenega pomena, če je dosežena na nepošten ali zavajajoč način. Zmagati z goljufanjem je preprosto, vendar ne prinaša nikakršnega zadovoljstva. Pošteno igranje namreč zahteva pogum in karakter, zato prinaša tudi večje zadovoljstvo. Fair play vas vedno nagradi, tudi če tekmo izgubite.

2. Vedno igraj na zmago, poraz pa sprejmi z dostojanstvom
Zmagovanje je smisel vsake igre. Nikoli ne igrajte s prepričanjem, da boste izgubili. Če ne igrate z namenom, da bi zmagali, goljufate svojega nasprotnika, ter zavajate tako sebe kot gledalce. Nikoli se ne vdajte proti močnejšemu nasprotniku in nikoli ne podcenjujte slabšega. Igranje z manj kot polno močjo je žalitev vsakemu nasprotniku. Igrajte na zmago do zadnjega sodnikovega žvižga, toda imejte v mislih, da nihče ne zmaga vedno. Nekatere zmagate, druge izgubite. Naučite se izgubljati z nasmehom.

3. Spoštuj pravila igre
Vsaka igra potrebuje pravila, ki jo usmerjajo. Brez pravil bi namreč zavladal kaos. Pravila nogometa so nezapletena in preprosta za naučiti. Poskrbite, da se jih res naučite, saj vam bodo pomagalo do boljšega razumevanja igre in posledično do boljšega igranja.

4. Spoštuj nasprotnike, soigralce, sodnike, uradne osebe in gledalce
“Fair Play” je sinonim za “spoštovanje”. In spoštovanje je del naše igre. Igra se brez nasprotnikov ne more igrati, vsak udeleženec pa ima enake pravice, vključno s pravico, da ga ostali udeleženci spoštujejo. Soigralci so sodelavci in so v moštvu, katerega člani so, vsi enakovredni. Tu so še sodniki, katerih naloga je zagotavljanje discipline in Fair Playa. Vedno sprejmite njihove odločitve brez prepiranja in jim pomagajte omogočiti bolj privlačno igro za vse.

5. Promoviraj nogomet
Nogomet je največja svetovna igra, ki pa vedno potrebuje nekoga, ki skrbi za veličino le-te. Mislite na korist nogometa pred svojo koristjo in imejte v mislih, kako lahko vaša dejanja vplivajo na podobo igre. Govorite o pozitivnih stvareh v igri in vzpodbujajte druge k spodobnemu gledanju in igranju. Pomagajte drugim, da bodo našli v nogometu toliko zadovoljstva, kot ste ga našli sami. Bodite ambasador nogometa.

6. Spoštuj tiste, ki branijo dober sloves nogometa
Dobro ime nogometne igre je preživelo zaradi tega, ker je večina ljudi, ki živijo za nogomet, odkritih in poštenih. Včasih nekdo stori nekaj izrednega za nogomet in si s tem zasluži posebno priznanje, prav pa je, da so takšni izjemni primeri nagrajeni in izpostavljeni v medijih, saj lahko le tako vzpodbudimo takšna dejanja v drugih udeležencih. Pomagajte promovirati podobo nogometa s tem, da javno izpostavljate dobra dela ljudi v nogometu.

7. Zavračaj podkupovanje, droge, rasizem, nasilje in druge nevarnosti, ki pretijo našemu športu
Nogomet je zaradi svoje velike popularnosti včasih tudi tarča negativnih zunanjih interesov. Bodite pozorni, da vas ne zavedejo v goljufijo ali uporabo drog, saj ne eno ne drugo nima mesta v nogometu, niti v katerem drugem športu ali celo družbi kot celoti. Recite ‘ne’ drogam in pomagajte preprečiti rasizem in dvoličnost v nogometu. Ravnajte z vsemi enako, z igralci, funkcionarji, ne glede na njihovo versko prepričanje, raso, spol ali nacionalno poreklo. Ne pokažite tolerance tistim, ki želijo z igrami na srečo zaslužiti z vašimi tekmami, saj to negativno vpliva na vaše sposobnosti v tekmi in lahko povzroči konflikt interesov. Pokažite, da nogomet ne trpi nasilja, niti od lastnih navijačev. Nogomet je šport in šport je spokojen.

8. Pomagaj v boju za bolj pošteno igro
Zna vam priti na uho, da bi vaše soigralce ali ljudi, ki jih poznate, premamila skušnjava in bi se spustili v goljufijo, oziroma kakšno drugo obliko nedopustnega vedenja. Ti ljudje potrebujejo vašo pomoč, zato ne odlašajte. Dajte jim moč, da se uprejo skušnjavi in jih opomnite na obvezo do njihovih soigralcev in igrre same. Naj vas poveže solidarnost, tako trda not granitna obramba na igrišču samem

9. Razkrij tiste, ki poskušajo osramotiti naš šport
Naj vam ne bo nerodno zoperstaviti se osebi, za katero ste prepričani, da želi druge zvabiti v goljufijo ali drugo obliko družbeno nesprejemljivega obnašanja. Bolje je, da jih izpostavite in posledično odstranite preden lahko naredijo kakšno škodo. Enako škodo boste namreč naredili, če o njihovi molčite.

10. Z nogometom izboljšaj svet
Nogomet ima neverjetno moč, katero lahko uporabite za to, da pomagate vsaj nekoliko izboljšati svet. Zato uporabite izvor moči (nogomet), da promovirate mir, enakost, zdravje in izobrazbo za vsakogar.

 OSNOVNE INFORMACIJE O OTROŠKI ZIMSKI LIGI:

Za letnike 2012 in 2011 rezultata ne beležimo. Igra se po širini igrišča na polovici dvorane 4:4. Goli so velikosti 2x1m. Igralni čas je 1x20min.

Igra se z odbojno žogo velikosti 4.

Za letnike 2010 in 2009 se rezultat beleži. Igra se čez celo igrišče na rokometne gole, 5 + vratar. Igralni čas je 1x20min.

Igra se z odbojno žogo velikosti 4.

Vsem ekipam bo priskrbljena garderoba in ogrevalni prostor, za starše in navijače je prostor ločen na tribuni.

Igrišča bodo pregrajena z mehko pregrado. Najboljši bodo prejeli pokale, medalje ter super praktične nagrade.